11 Mayıs 2015 Pazartesi

BENGİ DÖNÜŞ

Çağına damga vurmuş bir filozof olan F.Nietzsche'nin felsefesinin temel taşlarından biri olan bu konu onun felsefesinin belki de en ilginç yanlarından bir tanesidir. Peki nedir Bengi Dönüş kavramıyla anlatılmak istenen ?  Bengi Dönüş,(sonsuz dönüş, edebi dönüş) zamanın döngüsel bir formda olduğunu, olayların zamanın döngüselliği içerisinde yenilendiğini ve yenileceği fikrini oluşturur. Nietzsche Şen Bilim kitabında Bengi Dönüş'ten söyle söz etmektedir:
"Yaşadığın ve yaşamakta olduğun bu hayatı, yeniden ve sayısız kere daha yaşamak zorunda kalacaksın; içinde yeni hiçbir şey olmayacak: Yaşamındaki her acı, her sevinç, her bir düşünce ve her bir soluk, tarif edilemeyecek kadar küçük ya da büyük her şey, arka arkaya ve aynı sırayla, sana dönecek. Ağaçların arasından süzülen şu alacakaranlık ve şu örümcek bile, şu an ve ben kendim bile. Varoluşun sonsuz kum saati, içinde toz lekesi olan sen ile, yeniden ve yeniden baş aşağı çevrilecek!"
Bengi Dönüş etik anlamda insanların yaşamlarının en üst noktasına ulaşarak onu tekrar yaşamayı isteyecek biçimde olumlanmasını anlatır. Nietzsche'ye göre insan yaşamını tamamladığında ölüm korkusu ortadan kalkacaktır.Bengi Dönüş ise burada devreye girer. İnsanoğlunun kaçınılmaz sonu olan yaşamı tamamlama olgusu gerçekleştiğinde o yaşamı bütün her şeyiyle özellikle bütün acılarıyla, yaşamı yeniden yaşamak için evetlemektir.
Bengi Dönüş F.Nietzsche'nin en önemli yapıtı olan ve benim de hayranlıkla okuduğum "Böyle Buyurdu Zerdüşt" kitabındaki üstinsan kavramıyla beraber en temel sorunudur. Kitap bir defa okunarak anlaşılması güç bir kitaptır. Tavsiyem birden fazla okumanızdan yana.
F.Nietszche felsefesinin temel taşlarından birini oluşturan bu tez aynı zamanda onun felsefesinin diğer bir kavramı olan Amor Fati'nin de ön koşuludur.

Amor Fati'yi bir daha ki yazımızda inceleyeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder